29-10-04

De Amerikaanse droom is failliet


Knack nr. 43 20 oktober 2004
interview met Jeremy Rifkin

www.foet.org/JeremyRifkin.htm
 
vraag: De Amerikaanse droom omschrijft u als individualistisch en gericht op eigenbelang, de Europese is een collectieve droom die zich veeleer tot de gemeenschap richt.
 
antwoord: De verschillen zijn immens. Voor de Europeanen primeren sociale relaties boven de individuele autonomie. Culturele diversiviteit heeft de overhand over assimilatie, levenskwaliteit is veel belangrijker dan rijkdom, duurzame ontwikkeling gaat boven ongelimiteerde materiële groei en wereldwijde samenwerking via internationale organisaties boven de unilaterale uitoefening van de macht.
 
(...)Zeker, het kapitalisme en de markteconomie zijn ongelofelijke katalysatoren voor innovatie - socialistische geleide economiën zijn dat niet. Maar managers en bedrijfsleiders kunnen de vruchten van de arbeid niet herverdelen, want zij willen zoveel mogelijk winst maken en dus de arbeidskosten verminderen. Daarom zijn vakbondsorganisaties een absolute noodzaak om de economie in evenwicht te houden. Vandaag is dat evenwicht verstoord en de welvaart neemt af.De kloof tussen rijk en arm neemt toe. Op termijn kan dat zelfs het kapitalistische systeem bedreigen.  (...)
 
(...) De Europese politieke leiders van vandaag zijn helaas geen visionairs. Het lot van de Europeanen ligt in de Europese Unie, en daar alléén! (...)
 
door Ingrid Van Daele


17:40 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.